Over de Waag

Bezoekers uit de hele wereld komen al zo'n honderd jaar naar de Waag in Oudewater. Ze gaan op de weegschaal staan en ontvangen een certificaat. Al in de 16e eeuw vond deze weging plaats. Toen was dat van levensbelang: mensen werden beschuldigd van toverij en belandden op de brandstapel. Keizer Karel V gaf Oudewater als enige plaats in Europa het privilege voor een eerlijk weegproces. Niemand werd er vanwege dit bijzondere recht ooit tot heks veroordeeld! 

Bron: MuseumTV.nl

Temp-content.jpg

De originele weegschaal uit 1482 in het museum.

Heksenwaag in Oudewater wil op Werelderfgoedlijst

De komende jaren worden spannend voor het personeel van het Museum De Heksenwaag in Oudewater want het museum moet tijdens die tijd bewijzen dat het in aanmerking komt voor een plaats op de Unesco-Werelderfgoedlijst. Op de Heksenwaag werden vroeger mensen gewogen om zo te ontdekken of zij wel of niet een heks waren. Mensen met een normaal gewicht kregen daarna een certificaat mee naar huis dat bewees dat zij een normaal gewicht hadden, niet met de Duivel samenwerkten en dus geen heks konden zijn.

Vernieuwd museum

Wie vroeger Museum de Heksenwaag heeft bezocht, ontdekt  dat het museum is 'omgetoverd' en een geheel nieuw gezicht heeft:

  • Aansprekende audiovisuele presentaties, leesbibliotheek en een expositie vertellen het verhaal van de heksenvervolging en de rol van de Oudewaterse Waag.  
  • Voor kinderen is er een kinderanimatie, speelhoek en een spannende speurtocht. 
  • Het allerbelangrijkste blijft natuurlijk de originele weegschaal uit 1482. Laat je wegen en ontvang ook het felbegeerde Certificaet van Weginghe van de waagmeester!
De aanvraag voor opname op de Werelderfgoedlijst van de Unesco is in voorbereiding.

 

Kinderen, ouders, opa's en oma's en (school)groepen:

Iedereen is van harte welkom bij Museum De Heksenwaag!

 

Bezoekinfo en tarieven

Met dank aan

De herinrichting van Museum de Heksenwaag kwam tot stand dankzij:
Gemeente Oudewater, Provincie Utrecht, Stichting Mooyman-MARTENS, Rabobank Montfoort-Oudewater, Stichting Elise Mathilde Fonds, Bouwfonds Cultuurfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting K.F. Hein Fonds en Studio John Blake.